Oloupané brambory nasypeme do vařící mírně osolené vody a vaříme skoro doměkka. Pak část vody z brambor slijeme (zbylá voda by měla sahat nejvýše do poloviny brambor). Brambory zasypeme moukou a obrácenou vařečkou uděláme do brambor několik děr. Pod pokličkou necháme brambory propařit na mírném ohni nejméně 1/4 hodiny. Pak brambory rozšťoucháme na hladké těsto. Lžící namáčenou v rozehřátém tuku vykrajujeme škubánky, na talířích pak posypeme nebo polijeme čím chceme, podle své chuti. Například: 1. Rozemletým mákem s cukrem, omastíme 2. Nastrouhaným tvrdým tvarohem, osolíme nebo osladíme, omastíme 3. Strouhankou, osladíme nebo osolíme, omastíme 4. Hruškovou prachovkou (sušené mleté hrušky), osladíme a omastíme 5. Polité švestkovou merendou může být smíchaná s mákem 6. Škvařenou slaninou s osmaženou cibulkou