Na 4 porce potřebujeme: 300g mletého vepřového masa, 400g mletého skopového masa, 2 lžíce sezamových semínek, 1 středně velká cibule, 1 lžíce nasekané kudrnky, 2 lžíce medu, sůl, špetka zázvoru, 2 lžíce sójové omáčky Dip : 500ml bílého jogurtu, 1 lžíce vegety, 4 stroužky česneku (utřeného), 1 lžíce nasekané pažitky (nebo kudrnky) Mleté vepřové a skopové maso vložíme do mísy,přidáme tekutý med, zázvor, sůl, sezamová semínka, nasekanou kudrnku, sójovou omáčku a vše důkladně promícháme. Masovou směs propracujeme,aby se všechny ingredience dobře spojily. Mokrýma rukama pak z hmorty vytvarujeme menší kuličky,cuzketu nakrájíme na silnější kolečka,která ještě přepůlíme. Kuličky z mletého masa napichujme střídavě s kousky cukety na špejle či grilovací jehly. Špízy potřeme olejem a za stálého obracení opékáme na grilu. Hotové špízy podáváme s dipem, který si připravíme z uvedených surovin.