Staňte se našimi fanoušky na:

Kuličky z mletého masa, recepty od maminky

Autor receptu: Fíííra (508 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
2× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

S PŘEKVAPENÍM 400g mletého masa, lžička koření do mletých mas, špetka mleté pariky, lžíce bazalky, 200g čerstvého špenátu, 100g čedaru, olej na smažení Maso dáme do mísy, přidáme koření, papriku, nasekanou bazalku a rukama pořádně prohněteme, až se spojí v celistvou hmotu. Špenát spaříme vroucí vodou a necháme okapat. Sýr nakrájíme na kostičky a každou zbalíme do listu špenátu. Z masové směsi uděláme placičky, do jejich středu dáme obalený sýr a placičku zabalíme/zakulatíme. Na pánvi rozpálíme olej a smažíme ze všech stran dozlatova. Hotové necháme odsát na papírovém ubrousku. Na talíři obložíme zeleninou. PO ŠVÉDSKU 1kg mletého hovězího masa, sůl, špetka mletého pepře, 1 větší nasekaná cibule, 2 lžičky Solamylu, 5 vařených strouhaných brambor, 3 lžíce chlebové strouhanky, 3 lžičky sardelové pasty, 3 žloutky, 1/4l šlehačky, olej, brusinky Na omáčku: trocha hovězího vývaru (případně z kostky), 200ml smetany, lžička hořčice Smícháme brambory se solí, pepřem, cibulí, sardelovou pastou a solamylem, přidáme maso a se žloutky, smetanou a chlebovou strouhankou propracujeme na tvárnou hmotu ze které uděláme kuličky průměr 2,5 cm. Kuličky naskládáme do zapékací mísy a lehce zakápneme olivovým olejem, pečeme asi 25-30 minut na 200°C. Maso vyndáme a udržujeme teplé. Šťávu rozředíme vývarem a v zapékací míse prošleháme, přidáme smetanu, osolíme a přidáme lžičku hořčice. Do mísy s omáčkou naskládáme znovu všechny opečené masové koule a šoupneme ještě na chvilku do horké trouby, aby se prohřály a mísa nám vydržela dlouho horká. Zvlášť v misce podáváme brusinky. PÁRTY 1/2 kg směsi mletého masa, 150g strouhaného eidamu, 2 vejce, asi 4 lžíce dětské krupičky, lžíce gyros koření, ml. paprika, sůl, ml. pepř, asi 3 stroužky česneku, strouhanka na obalení, olej Všechno pořádně promícháme a dáme odležet do lednice. Pak děláme malé kuličky, obalujeme ve strouhance a smažíme ve vyšší vrstvě oleje nebo ve fritéze. Nebo je dáme péct do vyhřáté trouby na plechu s pečícím papírem, bez tuku - v tom případě neobalujeme ve strouhance. Podáváme s dipy podle chuti. Můžeme dát i jako oběd s hranolkama a tatarkou.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!