V MRKVI 4 porce kuřete, 400g mrkve, 40g másla, citronová šťáva z 1 citronu, 1/2 lžičky skořice, sůl, voda Kuře osolíme, na pekáčku opečeme lehce z obou stran, podlijeme vodou a dusíme. Skoro hotové kuře posypeme nakrájenou mrkví a dusíme dokud mrkev nezměkne, ochutíme citronovou šťávou a mírně skořicí. V pánvi na sucho osmahneme strouhanku a když je dozlatova osmažená, přidáme kousek másla. Jako příloha se hodí bramborová kaše nebo brambory posypané strouhankou. Můžeme přidat i smaženou cibuli: Oloupanou cibuli nakrájíme na silnější kolečka, osolíme, obalíme v hladké mouce a osmažíme na oleji dozlatova. NA RAJČATECH celé kuře asi 1,5kg, 2a1/2kg rajčat, 500g žampionů, 50g másla, 5dl bílého vína, 1dl oleje, 1dl koňaku, 1 velký stroužek česneku, lžíce pokrájené petrželky, sůl, pepř, rýže Kuře rozporcujeme, z čerstvých rajčat se pokusíme dostat šťávu (třeba na struhadle). Kuře opečeme z obou stran - olej přitom smícháme s máslem. Až se kuře zatáhne, nalijeme na něj víno, koňak a šťávu z rajčat. Žampiony nakrájíme na tenké plátky a přidáme je na kuře, osolíme, opepříme a dusíme na mírném ohni. Když maso změkne, vyndáme ho a omáčku vaříme. Přitom do ní přidáme prolisovaný česnek a pokrájenou petrželovou nať. Jako příloha se hodí rýže.