Přes noc namočíme lískové ořechy. Pohanku i se slupkou pomeleme na domácím mlýnku na mouku nebo v mlýnku na kávu, případně rozmixujeme tyčovým mixerem. Smícháme mouky, přidáme slad, olej, sůl kvásek a pomalu přiléváme teplou vodu. Za stálého míchání vypracujeme husté těsto, ve kterém stojí lžíce. Necháme při pokojové teplotě 4 hodiny kvasit. Do vykvašeného těsta vmícháme pokrájené datle, roztlučené oříšky a ostatní ingredience. Jakékoliv čajové mističky a malé hrníčky vymažeme olejem, vysypeme strouhaným kokosem, naplníme těstem a dáme na pařák napařovat na 40 minut. Napařujeme pod poklicí, napařené vyndáme, necháme v mističkách vychladnout a můžeme vyklápět. Uchováme na nerovném povrchu, nejlépe v proutěné ošatce, překryté utěrkou v chladné komoře (ne v lednici!!). Do 6 dnů bychom měli spotřebovat. V případě, že muffin okorá, znovu jej napaříme 2-3 minuty na pařáku a je jako znovu "upečený".