S RAJČATY 1 květák, 2 vejce natvrdo, několik rajčat, tuk a strouhanka na pekáček, 50g strouhaného sýra, řídká jíška, 1 žloutek, mletý pepř, sůl V osolené vodě uvařený květák rozebereme na růžičky. Pekáček vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Na dno rozdělíme polovinu květáku a na něj dáme vrstvu nakrájených rajčat, pokrájená vejce a zase květák. Zasypeme strouhaným sýrem, zalijeme trochou květákového vývaru zahuštěného řídkou jíškou s rozkvedlaným žloutkem. Osolíme, opepříme a zapečeme ve vyhřáté troubě, příloha brambory. SE SLANINOU 1 květák, 50g angl. slaniny, 1 cibule, sůl, 4 vejce uvařená naměkko, kopr V osolené vodě uvaříme květák do poloměkka. Slaninu nakrájíme na kostičky, přidáme drobně nakrájenou cibuli, na růžičky rozebraný květák, osolíme a osmažíme. Na talířích obložíme půlkami vajec na měkko (nebo si můžeme udělat zastřená vejce či volská oka). Příloha: brambory, posypané koprem (nebo pažitkou, petrželkou ap.). ZAPEČENÝ S KEČUPEM 2 květáky, 3 lžíce oleje, 3 stroužky česneku, petrželka, 100g strouh. sýra, 4 lžíce kečupu, sůl Na růžičky rozebraný květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka. V zapékací míse zpěníme na oleji utřený česnek a sekanou petrželku. Vložíme okapaný květák, posypeme strouhaným sýrem, pokapeme kečupem a ve vyhřáté troubě prudce zapečeme. Příloha - opečené brambory.