Vodu se lžící soli povaříme 5 minut. Necháme vychladit na teplotu 50-40°C (zkrátka nebude nás pálit a nebude úplně vlažná). Květák rozdělíme na menší růžičky, navrstvíme do sklenice se šroubovacím uzávěrem a zalijeme nálevem až po okraj, víčkem uzavřeme. Sklenici postavíme mimo přímý svit slunce na talířek při pokojové teplotě a necháme 2-3 dny kvasit. Pokud jsou vedra kvašení probíhá rychleji. Takže to zkrátíme : u jakékoliv zeleniny, jakmile uvidíme ve sklenici mléčné zbarvení vody, tak je hotovo a můžeme podávat k jídlu. Nakvašenou zeleninu i s nálevem uchováme v lednici, vydrží 1-2 měsíce. Stejně připravíme okurky na zimu. 2-3kg nakládaček, 3 mrkve, 4 cibule, 5 stroužků česneku, 1 lžička hořčičného semínka, 5 koleček křenu, 3 natě kopru; Nálev: 2 l vody a 2 lžíce nerafinované soli Postup je stejný jako u receptu s květákem, jen je v tomto případě potřeba mít nálev vlažný, vlažnější než u květáku, ne ale studený. Zavíčkované necháme 11 dnů kvasit při pokojové teplotě a pak ukládáme dom sklepa. Vydrží celý rok.