Recept Kapr na staročeský způsob
60
7
4
Květák uvaříme ve slané vodě téměř do měkká a necháme okapat. Z tuku, mouky, mléka, soli a pepře uvaříme bešamel. Do omáčky rozklepneme vejce a nasypeme lžíci nastrouhaného sýra. Dobře promícháme. Na ohnivzdornou, dobře vymaštěnou misku složíme doprostřed květák, posypeme jej sekaným uzeným masem a přelijeme bešamelovou omáčkou. Růžici květáku posypeme nastrouhaným sýrem (nejlépe parmezánem), strouhanou houskou a polijeme rozpuštěným máslem. Zapečeme v troubě asi čtvrt hodiny. Obložíme na míse lodičkami ze salámu, naplněnými dušeným hráškem. Pařížský salám nakrájíme na trochu silnější kolečka i s kůží a na rozpáleném tuku po jedné straně opečeme, až se zkroutí v mističky nebo lodičky.