KVĚTÁKOVÉ KARI 3 lžíce oleje, 3 lžíce žluté kari pasty, lžička drceného kmínu, 50g květáku, šálek hrášku, 2 rajčata, 1 paprika, sůl, pepř, voda Květák rozebereme na růžičky, ve větším hrnci rozehřejeme olej a za stálého míchání na něm smažíme kari pastu. Asi po minutě přisypeme kmín a květák. Promícháme, aby se růžičky obalily kořením. Osolíme, zalijeme lžící vody a dusíme pod pokličkou asi 10 minut. Květák by měl pustit trochu šťávy, pokud ne, přidáme trochu vody. Dusíme tak dlouho, aby květák změkl, ale zůstal křupavý. osolíme, opepříme a přidáme hrášek, promícháme. Dovaříme ještě cca 5 minut. Jako příloha se hodí bageta. KVĚTÁKOVÝ MOZEČEK TROCHU JINAK 1 velký květák, 2 cibule, 4 vejce, mletý pepř, sůl, 1/2 zelené a 1/2 červené papriky, kousek pórku, 100g slaniny, lžíce másla, klobáska, pažitka Ve slané vodě uvaříme květák do poloměkka a než se uvaří dáme vyškvařit slaninu, přidáme lžíci másla a pak na ní podusíme pokrájenou cibuli a najemno usekaný pórek. Po chvilce přidáme nakrájené papriky a dusíme do změknutí. Uvařený květák nasekáme, přidáme k zelenině, osolíme, opepříme, zalijeme rozšlehanými vejci a mícháme dokud se nesrazí. Hotový mozeček posypeme pažitkou a ozdobíme kolečky klobásky. Jako příloha se hodí brambory.