Promícháme 500g mouky se špetkou soli a uprostřed uděláme důlek. Droždí a 2 lžíce cukru rozpustíme v troše mléka a přidáme do důlku v mouce. Lehce přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek (asi 15 minut). Rybíz obereme a promícháme se 3 lžícemi hrubé nebo polohrubé mouky. Tuk rozpustíme a necháme částečně zchladnout. Do mouky s kváskem přidáme vejce, tuk, vanilkový cukr i mléko a uhněteme těsto, do kterého lehce zapracujeme rybíz. Formu na bábovku (o obsahu asi 2 litry) vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Pak ji naplníme těstem, které necháme asi 30-45 minut kynout. Formu dáme do předehřáté trouby a při nízké teplotě pečeme asi hodinu (ke konci ji můžeme přikrýt). Vyjmeme z trouby, bábovku necháme chvíli ve formě, pak vyklopíme a necháme vychladnout. Posypeme cukrem a případně ozdobíme rybízem.