Droždí rozmícháme se lžíci cukru, lžící mouky a s trochou teplého mléka a necháme vzejít kvásek. Zbytek mouky smícháme s 60g tuku, zbytkem cukru, mlékem, vejcem a vanilkovým cukrem a přidáme vykynutý kvásek. Vypracujeme těsto a necháme minimálně hodinu kynout (těsto musí alespoň zdvojnásobit svůj objem). Vyválíme váleček, nakrájíme ho na stejně veliké kousky, naplníme makovou náplní a zabalíme. Buchty pokládáme do sádlem vymazaného pekáče a jednotlivě je ještě pomažeme rozehřátým sádlem. Když je pekáč plný, necháme buchty ještě chvíli kynout, poté je upečeme ve středně vyhřáté troubě do červena. Necháme chvíli vychladnout, vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem. Maková náplň: Jemně mletý mák povaříme v mléce, odstavíme, přidáme rozdrcené piškoty, cukr, vanilkový cukr a rum, kdo má rád, může přidat ještě rozinky či jablko.