Mouku prosejeme do mísy, osolíme, lijeme droždí vykynuté v mléce a vejce rozkvedlané v části mléka. Vypracujeme tuhé těsto, poprášíme je moukou a necháme vykynout. Pak vykrajujeme na pomoučeném válu lžící kousky, rozválíme je na placičky, naplníme švestkovými, jablečnými nebo borůvkovými povidly, tvarohovou nádivkou, borůvkami či jahodami a dobře uzavřeme. Při větším počtu knedlíků plníme a uzavíráme postupně vždy takové množství, jaké uvaříme najednou, aby další knedlíky nepřekynuly — jsou pak oslizlé. Knedlíky dáme vařit do vroucí osolené vody, aby volně plavaly. Během varu knedlíky nabudou. Vaříme je přikryté 5 minut. Potom je obrátíme a nepřikryté dovaříme dalších 5 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody a natrhneme dvěma vidličkami, aby z nich vyšla pára a nesrazily se. U prvního knedlíku také zjišťujeme, zda jsou dost uvařeny a těsto není uvnitř syrové. Kynuté knedlíky podáváme se strouhaným tvarohem, skořicovým cukrem či osmaženou strouhankou, nebo se strouhaným perníkem a cukrem a omaštěné rozehřátým máslem nebo rostlinným tukem. Kynuté knedlíky můžeme dělat také neplněné a podáváme je k ovocným omáčkám (místo ovocné náplně).