Staňte se našimi fanoušky na:

Kynuté pěry

Autor receptu: Iness (83 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: Vegetariánské
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
3× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Rozdrobíme droždí do hrnečku, přidáme cukr a dobře zamícháme. Pak přidáme 1-2 lžíce mouky a asi polovinu vlahého mléka. Zamícháme, dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Když droždí vzejde (dělají se v roztoku bublinky a pěna) můžeme je nalít do připravené, osolené a prosáté mouky (polohr. + hrubá). Pak přidáme zbytek vlahého mléka, ve kterém jsme rozmíchali vejce a vypracujeme tuhé těsto dohladka. Těsto v míse pěkně urovnáme, posypeme je trochou mouky, přikryjeme čistým ubrouskem či utěrkou a dáme vykynout na teplé místo. Než nám těsto vykyne nachystáme si posypku. Strouhanku smícháme s mletým cukrem (16 lžic strouhanky + 8 lžic cukru), přidáme 2 lžíce másla a krátce za stálého míchání opražíme. Nesmí zhnědnout, byla by hořká (spálená). Když těsto vykyne tak, že zvětší minimálně o polovinu i více svůj původní objem, vyklopíme je na mírně pomoučený vál. Uválíme silnější váleček, ze kterého ukrajujeme jednotlivé díly, roztlačíme je na placku dlaní a do ní pečlivě zabalíme osušené vybrané ovoce. Můžeme z těsta také vykrajovat kousky lžící a z nich po naplnění udělat opět kulaté knedlíky, ty naklademe na pomoučené místo a necháme ještě vykynout (asi 15 minut). Pak je vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou, přikryjeme poklicí a vaříme podle velikosti 5 až 8 minut, při čemž v druhé polovině této doby je obrátíme (po 2,5-4 min.). Dobu vaření pečlivě hlídáme. Nesmíme je převařit, splaskly by se nám. Uvařené knedlíky rychle vyndáme na síto, propícháme vidličkou nebo je natrhneme dvěma vidličkami, aby z nich vyšla pára. Dáme je na mísu a na talíři posypeme zvolenou posypkou, omastíme rozpuštěným máslem a podáváme. Přeji všem nebeskou a sladkou chuť, Poznámka: Pěry - Velké nadýchané ovocné knedlíky, jsou lehké jako pírko. Recept i název pochází z Valašska a Slovácka.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Zorushka |9. března 2013
vypadají krásně Odpovědět
miri3 |7. března 2013
máme rádi Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!