Pracovní postup:
- Z vlažného mléka, cukru a droždí (nejlepší je Fala s modrým slonem) připravíme kvásek. Z mouky, špetky cukru, žloutků, kvásku a tekuté smetany zaděláme pružné těsto, necháme ho pod folií v teple kynout, než zdvojnásobí objem - trvá to necelou hodinu.
- Vykynuté těsto postupně rozválíme na sílu asi 0,5 cm, rádýlkem rozkrájíme na čtverečky (asi 4x4 cm), plníme pomocí dvou lžiček náplní. Náplň můžete dát samozřejmě jakoukoliv, na toto množství je z jednoho tvarohu "akorát". Hotové koláčky rovnáme hustě vedle sebe na velký hluboký plech - je jich přesně na jeden takový plech.
- V průběhu plnění a motání koláčků necháme vyhřát troubu na 200 st. a dáme rozehřát do kastrůlku kostku másla. Hotové koláčky na plechu máslem zalijeme, teplotu trouby snížíme na 170 st. a pečeme dozlatova - asi 20-25 minut.
- Upečené koláčky ještě teplé obalujeme v cukru, můžete přidat i vanilkový.
Něco navíc:
Já je většinou hned po zchladnutí dávám z větší části necukrované zamrazit, když je po nich sháňka, vysypu na plech, nechám chvíli projet v troubě a pak teprve ocukruji - jsou jak čerstvé.