Staňte se našimi fanoušky na:

Kynutý rybízový koláč

Autor receptu: Bábrle Inka (1292 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
5× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

rozpis na 20 kousků 15g droždí ,2 vejce, 350g červeného rybízu, drobenka ,60g cukru krupice, 350g hrubé mouky, špetka soli, 200 ml. mléka TVAROHOVÁ NÁPLŇ : 350g měkkého tvarohu, 2 žloutky, 2 lžíce cukru krupice Droždí smícháme s vejci, cukrem a lžící vlažného mléka na řídký kvásek a necháme ho na teplém místě vzejít. V zadělávací míse vypracujeme z hrubé mouky, vzešlého kvásku, soli a zbytku mléka vláčné těsto a necháme ho vykynout. Vykynuté těsto přendáme na vál a vyválíme z něj silnější placku. Pekáč vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou a placku z těsta do něj přendáme - pomocí prstů vytvarujeme vyšší okraj. V misce smícháme tvaroh se žloutky a cukrem (pokud je tvaroh hustý, naředíme ho troškou mléka). Takto vzniklou náplň stejnoměrně rozetřeme na těsto a poklademe rybízem. Vše bohatě posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut - pohlídáme si. TIPY NA DROBENKU : 1. DROBENKA Z POLOHRUBÉ MOUKY 200g polohrubé mouky, 80g másla, 80g krupicového cukru Na pánvičce rozehřejeme cukr a máslo, přisypeme mouku a mícháme dokud se nezačne vše drolit. Necháme vychladnout a poté nasypeme na moučník a pečeme. 2. DROBENKA Z HRUBÉ MOUKY 1 balíček vanilkový cukr, 2-3 lžíce cukru moučka, 3-4 lžíce hrubé mouky, 1-2 lžíce másla Hrubou mouku smícháme s moučkovým cukrem. Rozpustíme si máslo a přidáme ke směsi mouky a cukru. Je dobré přidat sáček vanilkového cukru, který drobenku provoní.Lžící vše promícháme tak, aby se utvořily drobné "žmolky" - drobenka.Pak už jí stačí jen posypat připravený koláč a dát zapéct. 3. KOKOSOVÁ DROBENKA 300 g hrubá mouka, 150 g cukr, 100 g strouhaný kokos, 250 g máslo Veškeré ingredience v rukou umačkáme na drobenku. Kokosovou drobenkou sypeme moučníky, kde je v receptu uvedena klasická drobenka. Velmi dobře chutná například na banánových, tvarohových, nebo meruňkových moučnících. 4. DROBENKA S OVESNÝMI VLOČKAMI 60 g másla , 60 g hladké mouky, 1/2 hrnku mletých ovesných vloček, 1/2 hrnku hnědého cukru Ze všech ingrediencí uděláme drobenku, osvědčila se nejvíc na jablečný a meruňkový koláč, ale i kombinace s tvarohem je skvělá.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Sůl nad zlato |28. srpna 2014
Ty různé drobenky - dobrý nápad, určitě využiju. :-)) Odpovědět
iva.hlouskova |30. ledna 2013
vyzkouším Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!