Naše nejoblíbenější vánočka :-)
100
12
12
Mouku prosejeme do mísy a důkladně promícháme s droždím. Přidáme cukr krupici, vanilkový cukr, vejce, bílek a smetanu. Vše zpracujeme elektrickým ručním hnětačem, hněteme asi 5 minut nejprve na nejnižší a pak na nejvyšší rychlost. Důkladně prohněteme a vytvoříme vláčné těsto. To dáme do vymazané a vysypané rozevírací formy na věnec a necháme na teplém místě asi 30 minut vykynout. Potom pečeme cca 35 minut při 175-200°. Dostatečné propečení zjistíme špejlí. Upečený věnec vyndáme z trouby, necháme ještě chvíli ve formě, dokud se těsto neodtáhne od okrajů. Teprve pak odejmeme postranní část formy a věnec vyklopíme na podnos. Ještě teplý pocukrujeme.