Ze sáčku kysaného zelí odstřihneme růžek a nálev slijeme do hrníčku. Sáček nemačkáme, jenom necháme nálev volně vytéci. Poté sáček zcela otevřeme, zelí vysypeme do kastrolu a zalijeme asi 300 ml vody. Zelí rozmícháme, osolíme, kastrol přiklopíme poklicí a na mírném plameni dusíme. Zelí občas zamícháme, podle potřeby nepatrně podlijeme a asi po 30 minutách by mělo být udušené. Než se zelí udusí, tak oloupeme cibuli, nakrájíme a na sádle usmažíme do lehkého zrůžovění. Oškrábaný a omytý syrový brambor nastrouháme na kaši, nebo s 1 lžící vody rozmixujeme. Jakmile je zelí měkké, tak do něho dáme smaženou cibuli a brambor. Za stálého míchání povaříme asi 3 minuty, zelí osladíme, ochutíme octem a můžeme přidat i trochu slitého nálevu. Kysané dušené zelí podáváme nejčastěji k pečenému masu a různým druhům knedlíků. Pokud je zelí v sáčku hodně kyselé, můžete je předvařením propláchnout vodou, ale už nemá tu pravou chuť.