JEDNODUCHÁ: 1 dl panenského oliv.oleje, 0,3 dl vinného octa, mletý pepř, sůl Do mísy nalijeme ocet, přidáme mletý pepř a sůl, postupně zašleháváme olivový olej. PÁLIVÁ: 1 dl oliv.oleje, 4 lž. vin.octa, 4 filátka ančoviček, 2 pálivé papričky, 2 str.česneku, sůl Všechno kromě oleje rozmixujeme a metličkou postupně zašleháme po kapkách olej. VINAIGRETTE: 6 lžic octa, 6 lžic olivového oleje, 2 lžíce nadrobno nakrájených rajčat, 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (petržel, pažitka, bazalka, estragon, kerblík), mletý pepř, sůl V míse promícháme ocet, pepř a sůl, postupně metličkou zašleháme olej a nakonec vmícháme nasekané bylinky a rajčata. UKLIDŇUJÍCÍ: 1 dl olivového oleje, 1 dl vodky, 2 citrony, 40 g vyloupaných pistáciových oříšků, hrst čerstvé meduňky, 2 lžíce sojové omáčky, 1 čerstvý bobkový list (pokud nemáme čerstvý, vynecháme ho), menší hrst čerstvé majoránky, mletý pepř, mořská sůl Meduňku nasekáme nadrobno, rozdrtíme, zalijeme alkoholem a necháme několik hodin macerovat. Pak ji přecedíme, z meduňkového macerátu odebereme 3-4 lžíce a smícháme je s nasekaným bobkovým listem a majoránkou. Přidáme sójovou omáčku, vymačkanou citronovou šťávu, trochu strouhané citronové kůry, nadrobno nasekané pistácie, osolíme, opepříme a postupně zašleháme olej.