Spaříme rajčata, která potom oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme ji na osoleném olivovém oleji dozlatova. Přidáme rajčata a chvíli restujeme. Poté ochutíme bazalkou, majoránkou, prolisovaným česnekem a podlijeme trochou vody. Po 5 minutách dušení vezmem tyčový mixér a nahrubo rozmixujeme. Poté do směsi přidáme nahrubo nastrouhané uzené tofu. Na osoleném olivovém oleji osmahneme dozlatova cibulku. Přidáme omytý špenát, podlijeme 2 dl vody a dusíme 10 minut pod pokličkou. Poté přidáme sůl, sójovou smetanu a prolisovaný česnek a ještě 5 minut restujeme. Na plech vymazaný olivovým olejem poklademe vrstvu lasagní. Připravíme si rajčatovou omáčku, kterou první vrstvu zalijeme (s omáčkou nešetříme, protože právě v ní se budou lasagne vařit). Přidáme špenát a na něj poskládáme opět lasagne. Poslední vrstvu zakončíme lasagnemi. Nachystáme si sójovou smetanu, do které nahrubo nastrouháme uzené tofu. Tuto směs pak nalijeme na poslední patro lasagní. Pečeme 30 - 40 minut na 180 - 200°C.