SE ŠPENÁTEM 2 balení (po 450g) mraženého listového špenátu, 1 kg míchaného mletého masa, 3 lžíce oleje, 120g cibule, 2 stroužky česneku, 2 plechovky (po 850ml) rajčat, 125g rajčatového protlaku, sůl, bílý pepř, sladká paprika, 30g másla, 45g hladké mouky, 320ml vývaru z kostky, 320ml mléka, 150g středně vyzrálé goudy, strouhaný muškátový oříšek, 350g lasagní Špenát necháme rozmrazit, na pánvi rozpálíme olej a opečeme na něm maso dokřupava. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme je k mletému masu a společně ještě orestujeme. Rajčata necháme okapat, pak je přidáme k masu. Přilijeme rajčatový protlak a necháme vydusit šťávu. Nakonec osolíme, opepříme a opaprikujeme. Na pánvičce rozpustíme tuk a opražíme v něm mouku. Za stálého míchání zředíme vývarem a mlékem, krátce povaříme. V omáčce rozpustíme 75g sýra a dochutíme solí, pepřem a muškátem. Rozmrazený špenát osolíme a přidáme muškát, promícháme. Do zapékací formy (asi 25x36cm) dáme polovinu mletého masa. Navrstvíme na něj plátky lasagní, zbylé maso a zase plátky lasagní a špenát. Špenát pak zalijeme polovinou omáčky a přikryjeme plátky lasagní. Přelijeme zbylou omáčkou a posypeme zbytkem sýra. Zapékáme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut. NA STŘEDOMOŘSKÝ ZPŮSOB 16 plátků lasagní, sůl, 400g cuket, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 3 snítky rozmarýnu, svaze tymiánu, lžíce olivového oleje, 1kg pasírovaných rajčat v plechovce, 80g zelených oliv bez pecek, 1 plechovka (425ml) artyčoků, černý pepř, 10g másla, 20g hladké mouky, 150ml nízkotučného mléka, 200ml zeleninového vývaru z kostky, 30g strouhané goudy Lasgne 5 minut povaříme v osolené vodě a slijeme. Cukety nakrájíme na kostky, cibuli a česnek nasekáme. Trochu rozmarýnu odložíme stranou a zbylé bylinky nasekáme. Rozehřejeme olej a česnek s cibulí v něm orestujeme. Přidáme cukety, bylinky a krátce podusíme. Přilijeme rajčata a povaříme. Olivy nakrájíme na plátky, artyčoky na kostky a dáme do omáčky, kterou dosolíme a dopepříme. Do středu každého plátku lasagní dáme trochu zeleninové náplně a zavineme. Na pánvi rozehřejeme máslo a opražíme na něm mouku. Přilijeme mléko a vývar, povaříme, pak ještě osolíme a opepříme. Závitky lasagní dáme do zapékací formy, přidáme zbylou podušenou zeleninu a zalijeme bešamelem. Nakonec posypeme sýrem a zapékáme ve středně vyhřáté troubě asi 35 minut. Nakonec ozdobíme rozmarýnem.