Lasagne připravíme podle návodu na obalu. Čerstvý špenát nejdříve důkladně omyjeme a spaříme vařící vodou. Necháme okapat a listy nahrubo nakrájíme. Mražený špenát necháme povolit a vymačkáme z něj přebytečnou vodu.
V kastrole zpěníme na oleji česnek a cibuli, přidáme špenát a na mírném plamenu krátce osmahneme. Osolíme, opepříme, vmícháme usekané bylinky a odstavíme z ohně.
V misce promícháme smetanu s ricottou a kysanou smetanou a dochutíme solí a pepřem.
Zapékací misku vymažeme máslem, nebo olejem. Uvařenými a scezenými lasagnemi zakryjeme dno, překryjeme špenátovou náplní, přelijeme částí smetanové směsi, posypeme trochou strouhaného parmazánu a střídavě vrstvíme lasagne se špenátem, smetanou a parmazánem, až do vyčerpání ingrediencí.
Poslední vrstvu lasagní pokapeme trochou rozpuštěného másla a poklademe plátky mozzarelly. Pečeme v troubě při teplotě 180 – 200°C asi 30 – 40 minut.