Lehká jablková žemlovka. Suroviny: 2 ks vejce 7 ks rohlík 1 ks vanilkový cukr 400 ml mléko 5 lžic cukr krupice 10 dkg rozinky 1 díl máslo 1 balíček mletá skořice 6 - 7 ks jablko. Máslo na vymazání plechu, skla, nebo použít alobal na grilovačku (velikost dle potřeby) TP: Mléko vyšleháme s vejci a se lžíci cukru. Pokud chceme žemlovku lehčí, stačí 1 vejce. Rohlíky nakrájíme na větší kousky a ponoříme je do mléka, necháme je dobře nasát. V druhé misce si očistíme jablka, odstraníme jadřince, oloupeme a nastrouháme na hrubo. Jablka zasypeme skořicí, rozinkami, zbytkem cukru a zamícháme. Kdo má rád, může přidat také tvaroh a strouhané mandle. Připravíme si pekáč, já používám hrubý alobal na grilování. Jinak pekáč vymažeme máslem. Na dno pekáče dáme vrstvu rohlíků, poklademe jablíčky a zalijeme zbytkem mléka. Rohlíky musí být vlhké! Na vrch posypeme cukr a poklademe jemné plátky másla. Lehkou žemlovku s jablíčky vložíme do trouby vyhřáté na 180 - 220 °C a pečeme 20 - 40 minut podle typu trouby. Žemlovka má být nahoře dozlatova upečená, křupavá a vnitřek jemný. Lehkou jablkovou žemlovku rozdělíme na talíře, pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme jako sladký hlavní chod. Tato žemlovka je dobrá teplá i studená.