UKLIDŇUJÍCÍ ČAJ
2 lžičky levandulových květů přelijeme šálkem horké vody, necháme 5 minut vylouhovat a scedíme.
AROMATICKÝ OLEJ
Bylinky napěchujeme do uzavíratelné sklenice až po okraj. Zalijeme olivovým olejem, aby byly ponořené a sklenici dobře uzavřeme. Postavíme ji do okna, kde na ni bude svítit slunce a necháme odstát 3-4 týdny, pak olej scedíme přes plátno nebo sítko a uzavřeme v tmavé lahvičce. Hodí se na žaludeční potíže.
OCET
Použijeme vinný nebo jablečný ocet. Čerstvě natrhanou levanduli (květy zbavíme stonků) nasekáme a zalijeme teplým (NE HORKÝM!) octem a uzavřeme. Láhev postavíme na parapet na 2 týdny a každý den lahví zatřepeme. Po 2 týdnech ochutnáme. Pokud chceme mít ocet výraznější chuti, přecedíme a celý postup ještě jednou zopakujeme. Hotový ocet přecedíme a přidáme do lahve čerstvý stonek levandule - to proto, aby se poznal druh octa.
CUKR
Levandulový cukr se sladce kořeněnou vůní připravíme přidáním několika sušených nebo čerstvých podrcených květů do uzavřené dózy s cukrem. Květy pak můžeme přidat do sladkého pečiva, dezertů, kompotů či zavařenin.
INHALACE
Kdo trpí sennou rýmou, pomůže mu zklidnit podrážděnou nosní sliznici inhalace 10g květů, které jsme nechali přejít varem s 1 l vody.