Brambory levně a chutně Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Uděláme bledou zásmažku, zalijeme mlékem, aby z toho byla hustá omáčka, osolíme a opepříme, přidáme hodně sekané petržele a podle chuti přidáme sardel nebo nakrájenou uzenku. Do vychladlé kaše se přidá celé vejce a zamíchá. Kastrol se vymastí, dá se vrstva brambor, na to kaše, a zase brambory - kaše, dá se péct. Je to dost syté. Bramborová kaše s jablky 3/4kg oloupaných brambor dusíme a protlačíme strojkem (sítem apod). Asi 1/4kg oloupaných jablek bez jaderníku nakrájíme a vařené vmícháme do horké bramborové kaše. Mírně osolíme, ocukrujeme a kaši ušleháme do pěny, pak naplníme vymazanou nákypovou formu, posypeme osmaženou cibulkou a krátce v troubě zapečeme. Je to chutné a pikantní, dobrá příloha k ragú, pečením, smaženým houbám, klobáskám, uzenině atd.