Brambory na pivu Uvaříme ve 2 litrovém hrnci brambory se slupkou, ale dáme pozor, aby nebyly příliš měkké. Oloupeme, nakrájíme na kolečka a necháme vychladnout. Zatím dáme na plotnu 1/2l světlého piva a přidáme do toho prostředně velkou cibuli, propíchnutou 2 hřebíčky a necháme povařit do husta. Pak přidáme brambory, trochu soli, asi 80g másla a necháme všechno chvíli povařit. Hotové dáme na mísu a ozdobíme plátky špeku, šunkou nebo nářezem. Bramborové opečenky 5 velkých brambor uvaříme, oloupeme a studené rozstrouháme na vál. Přidáme 3 lžíce drobně nasekaných vepřových škvarečků, 12 lžic mouky a 12 lžic jemné krupice. těsto osolíme, promícháme a přidáme 2 lžíce rozpuštěného vepřového sádla, 3 lžíce nastrouhaného tvarohu, 1 vejce a pořádně prohněteme. Vyválíme těsto na malík silné, vykrojíme skleničkou kolečka, ty dáme na pomaštěný plech, pomažeme je rozpuštěným sádlem a pečeme něco přes 1/4 hodinky. Jsou dobré s okurkovým nebo hlávkovým salátem.