POMERANČOVÝ (1/2 l) 1/2kg pomerančů, 200g krupicový cukr, 250ml vody, 2 kousky celé skořice, 100ml čistého lihu Omyté pomeranče nakrájejte na tenké plátky, zysypte je polovinou cukru a nechte asi 4 hodiny odležet. Zbytek cukru s vodou přiveďte k varu. Přidejte rozleželé pomeranče a skořici, pozvolna vařte asi 1//2 hodiny, až pomeranč zesklovatí. Nechte je vychladnout a pak přeceďte přes husté síto. Pomerančový sirup smíchejte s alkoholem a přelejte do lahve. CITRONOVÝ (1/2 l) 1/2kg citronů, 150g krupicového cukru, 150ml vody, 200ml vodky Ze dvou citronů okrájejte kůru bez bílé dužiny, pak vymačkejte ze všech citronů šťávu. Cukr v kastrůlku smíchejte s vodou, přidejte kůru a povařte asi 10 minut na hustý cukerný rozvar. Pak přidejte citronovou šťávu a znovu krátce povařte. Přeceďte přes husté sítko a nechte vychladnout. Nakonec citronový sirup smíchejte s vodkou. KARAMELOVÝ (1/2 l) 100g krupicového cukru, 100ml vody, 1 plechovka kondenzovaného mléka, 200ml whisky Cukr dejte do kastrůlku se silným dnem a nechte pozvolna zkaramelizovat, přidejte horkou vodu, kondenzované mléko a povařte asi 5 minut na velmi mírném ohni. Pak odstavte a nechte vychladnout, do vychladlého smetanového karamelu přidejte whisky a likér nalijte do lahve. VAJEČNÝ 5 žloutků, 200g krystal. cukru, 500ml smetany 33%, 1/2 vanilkového lusku, 250ml 40% lihoviny Žloutky dejte do mísy, přidejte cukr a utřete do pěny. Zřeďte ji 4 lžícemi smetany a prošlehejte. Smetanu vlijte do kastrůlku, zrníčka z lusku vyškrabejte a vmíchejte do smetany. Kastrůlek se smetanou dejte na vodní lázeň, kterou přiveďte k varu. Do smetany přidejte žloutkovou směs. Vodní lázeň udržujte pořád ve varu. Směs v kastrůlku šlehejte do té doby, dokud se nezačne vařit. Kastrůlek sundejte z vodní lázně a stále míchejte až do úplného zchladnutí. Přilijte lihovinu a vše dobře promíchejte. Hotovou směs přeceďte a čistý vaječný likér nalijte do vyvařených lahví a uzavřete. PUNČ 2l červeného vína, 2 balíčky loupaných mandlí, 2 balíčky rozinek, 1 balíček křížal, 3 lžíce medu, 2dl krupicového cukru, 5 hřebíčků, 1 celá skořice, 1 badyán, 2-3dl griotky Mandlové plátky opražte - nesmí být přepálené, jen zrůžovělé. Rozpusťte cukr a míchejte až vznikne jemný karamel, přidejte med, hřebíček, badyán a skořici. Odstavte a nalijte víno. Když se karamel rozpustí, nasypte mandle, rozinky, na čtvrtky nakrájené křížaly, zamíchejte a prohřejte, nesmí se ale vařit! Podle chuti můžete přisladit, přiklopte pokličkou a nechte jemně přebublat. Přidejte griotku a chvilku nechte stát. Nasáklé mandle jsou moc dobré. Ze dna hrnce vyberte rozinky a přísady, dejte je do hrníčků a nalijte punč.