Staňte se našimi fanoušky na:

Lilek po kantonsku

Autor receptu: Kačka2 (70 receptů)

K tomuhle čínskému receptu na lilek se perfektně hodí dušená rýže. Pokud nechcete lilek smažit, můžete ho potřít olejem a upéct dohněda na plechu v troubě. Balzamikový ocet a sardelky nejsou tradiční čínské přísady, ale jsou dobrou náhradou za čen-ťiangský černý ocet (Chinkiang) a solenou rybu dostupnou pouze v Hongkongu.

Množství: Pro 4 osoby
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: 15 min.
Vaření: 20 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept

Pracovní postup:

  1. Nakrájejte lilky na špalíky zhruba o průměru 1 cm a obalte je v kukuřičném škrobu. Odložte. V pánvi na středním plameni rozehřejte vyšší vrstvu oleje a a po částech v něm osmažte špalíky lilku dočervena, každá dávka trvá asi 3-4 minuty. Vyjměte a osušte na papírových utěrkách.
  2. Rozehřejte pánev wok a vlijte zbylé 2 lžičky oleje. Přidejte zázvor, česnek a bílou část jarních cibulek a opékejte za stálého míchání 30 sekund, až se rozvoní. Pozor, nesmí se spálit. Přidejte sardelky, zelenou část jarních cibulek, cukr, rýžové víno, balzamikový ocet a obě sójové omáčky.
  3. Promíchejte a vsypte osmažený lilek. Přilijte 100 ml vroucí vody, ztlumte a přiklopte. Nechte zvolna bublat asi 10 minut, až omáčka zhoustne. Podávejte s dušenou rýží a zeleninou vařenou v páře.

Něco navíc:

Čen-ťiangský černý ocet (Chinkiang) koupíte na webu v prodejnách se specializovanými asijskými přísadami, například na Chopsticks.cz: https://www.chopsticks.cz/chinkiang-cinsky-cerny-ocet-z-lepkave-ryze-155ml/

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!