Oloupané lilky nakrájíme na kostičky a uvaříme doměkka, scedíme a po zchladnutí ještě vymačkáme přebytečnou vodu. V misce rozšleháme vejce s moukou, přidáme uvařený lilek, nastrouhaný sýr, drcený česnek, sůl a nadrobno nasekanou petrželku. Lžící nabíráme malé hromádky a smažíme v horkém oleji dozlatova. Hotové pokládáme na ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk. Placičky podáváme s pikantním rajčatovým přelivem - omáčkou. OMÁČKA 3 stroužky česneku, 5 rajčat, šťáva z 1/2 citronu, lžíce cukru, sůl, bazalka, olej Na oleji osmažíme plátečky česneku, přidáme spařená, oloupaná rajčata, ochutíme citronovou šťávou, cukrem, solí a kořením. Hotové placičky omáčkou přelijeme nebo dáváme v misce jako přílohu. Jíme teplé i studené.