Mouku prosejeme se solí a cukrem, přidáme nakrájený změklý tuk a žloutek s troškou vody. Uhněteme pevné hladké těsto, zabalíme ho do fólie a necháme v lednici hodinu odležet. Těsto rozválíme mezi 2 fóliemi na plát silný 2-3mm a tvořítkem z něj vykrájíme sudý počet slepiček (nebo jiný tvar, podle toho k jaké příležitosti pečeme). Přendáme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme dorůžova 10-12 minut při 170°. Polovinu vychladlých slepiček ozdobíme čokoládovou plevou a plátkem mandle místo křídla. Polevu necháme zaschnout. Druhou polovinu cukroví potřeme marmeládou a slepíme s ozdobenými slepičkami. TIP: Slepičky můžeme připravit i dvojbarevné - polovinu těsta obarvíme kakaem a druhou ponecháme světlou.