Brambory ve slupce nejprve omyjeme, vložíme do studené vody tak, aby byly zcela potopené, přivedeme k varu a uvaříme doměkka. Potom vodu slijeme, brambory necháme částečně vychladnout a oloupeme je. Studené vařené brambory najemno nastrouháme. Polohrubou mouku prosijeme a vmícháme k nastrouhaným bramborám, přidáme vejce, směs osolíme a vypracujeme z ní vláčné těsto. Vál posypeme hladkou moukou a z těsta vyválíme placku silnou asi tři milimetry, ze které pak vykrajujeme kolečka o průměru přibližně deset centimetrů. Poté potřeme teflonovou pánev trochou sádla (ovšem můžeme těsto péct i nasucho). Lokše pomalu opékáme z obou stran, až jsou zlatavé. Mezitím si vidličkou rozmačkáme brynzu, pažitku opláchneme pod tekoucí vodou, otřepeme, osušíme čistou utěrkou a nasekáme najemno. Ještě teplé lokše potíráme rozehřátým sádle a roztíráme na ně pečlivě rozmačkanou brynzu, kterou ještě navrch posypeme pažitkou.