Brambory uvařené ve slupce(moje babička je dělala i ze zbytků šťouchaných brambor) oloupeme, necháme vystydnout a na jemno nastrouháme. Přidáme mouku, ale jen tolik,aby těsto nebylo moc husté a osolíme. Z dobře vypracovaného těsta uděláme váleček,který nakrájíme na kousky o váze 50g. Každý kousek na pomoučeném vále vyválíme do kruhu,oprášíme od mouky a na suché sporákové plotýnce, nebo teflonové pánvy z obou stran upečeme jako palačinku. Sladká varianta: Lokše hodně pomašlujeme rozpuštěným máslem, nebo sádlem,potřeme švestkovými povidly, srolujeme a sypeme mletým mákem s cukrem.Nakonec můžeme ještě polít máslem. SLANÁ varianta:Rozehřejeme sádlo(nejlepší je husí),přidáme rozetřené stroužky česneku a každou lokši pomašlujeme a mírne osolíme. Já osobně mám raději na slano. Jako příloha:Ve Slovenském Grobu se každoročně pořádají husí hody,kde se husi pečou originálním způsobem v peci a jedí se s lokšami.