Staňte se našimi fanoušky na:

Lokše z bramborového těsta

Autor receptu: Bagorz (56 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 45 min.
Speciální kritéria: Dětská strava
Vegetariánské
Zdravé
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
24× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Brambory uvařené ve slupce(moje babička je dělala i ze zbytků šťouchaných brambor) oloupeme, necháme vystydnout a na jemno nastrouháme. Přidáme mouku, ale jen tolik,aby těsto nebylo moc husté a osolíme. Z dobře vypracovaného těsta uděláme váleček,který nakrájíme na kousky o váze 50g. Každý kousek na pomoučeném vále vyválíme do kruhu,oprášíme od mouky a na suché sporákové plotýnce, nebo teflonové pánvy z obou stran upečeme jako palačinku. Sladká varianta: Lokše hodně pomašlujeme rozpuštěným máslem, nebo sádlem,potřeme švestkovými povidly, srolujeme a sypeme mletým mákem s cukrem.Nakonec můžeme ještě polít máslem. SLANÁ varianta:Rozehřejeme sádlo(nejlepší je husí),přidáme rozetřené stroužky česneku a každou lokši pomašlujeme a mírne osolíme. Já osobně mám raději na slano. Jako příloha:Ve Slovenském Grobu se každoročně pořádají husí hody,kde se husi pečou originálním způsobem v peci a jedí se s lokšami.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

EvaV |6. března 2015
dělám také a jsou skvělé Odpovědět
Petruna |31. května 2013
super recept :) Odpovědět
vilemina |20. května 2013
Lokše znám jen z doslechu, ale dělají se i jinde podobné placky nasucho, mohly by se dobře péci na litinové pánvi - to bych mohla vyzkoušet. Odpovědět
Bagorz |19. dubna 2021
Na litinové i na teflonové
Anna1960 |31. března 2013
taky dělám máme je rádi Odpovědět
zdenkai |28. března 2013
také to dělávám.... Odpovědět
Bagorz |17. března 2013
Přesně tak :-) Odpovědět
Monina |16. března 2013
nejlepší jsou ze suché plotny..........jako měly naše babičky. Odpovědět
Bagorz |5. března 2013
Dnes jsem je dělal ze zbytků šťouchaných brambor a blahem jsem chrochtal :-)))))) Odpovědět
Jirinaja |27. února 2013
podobá se to našim jabkancům ale ty mi plníme tvarohem :-) Odpovědět
JanaB |27. února 2013
Už jsem je dlouho nedělala. Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!