Staňte se našimi fanoušky na:

Luxusní perníčky

Autor receptu: ali36 (1 recept)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: Dětská strava
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
15× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

Suroviny : 25 dkg tekutého medu, 12,5 dkg cukru moučka, 50 dkg hladké mouky, 1-2 vejce ¼ káv.lžičky drceného anýzu, ¼ KL drceného fenyklu, ¼ KL drceného hřebíčku, ¼ KL mleté skořice, ½ drcené hvězdičky badyánu, 1 KL jedlé sody. Postup: Nachystáme si drcené či umleté koření, poté si med ( pokud není tekutý – nahřejeme ve vodní lázni; nesmí však být horký a pokud chceme perníčky tmavší je třeba lesního medu) . Do mísy přesijeme 25 dkg mouky a přidáme sodu, moučkový cukr a směs připraveného koření. Důkladně promísit a uprostřed směsi si udělat „ věnec“ a do jeho středu rozklepnout vejce, přidat vlažný med a vypracovávat těsto za postupného přidávání zbylé mouky až je řádně zpracované a drží „ pohromadě“. Pak přikrýt, aby neoschlo a nechat v chladnu do druhého dne odležet. Před vykrajováním perníčků si těsto minimálně na 1 hodinu připravíme do tepla, kde jej budeme dál zpracovávat. Změklé si po kouscích vyválím na tloušťku asi 3 mm a vykrajuji tvary. Na plech kladu stejné velikosti a tloušťky, aby se pak rovnoměrně upekly. Pokud se těsto lepí na desku či váleček, tak jej omýt vodou a osušit, nebo těsto vyválet po kouscích mezi mikrotenovým sáčkem . Péct perníčky v mírně předehřáté troubě do světle hněda. Mezi pečením si připravím glazuru na jejich potírání ; celé vejce rozšlehat se lžičkou kakaov.prášku ( kakaa dle požadované barvy) s trochou vody. Upečené perníčky potřít glazurou, ale pokud budete perníčky např. polévat čokoládou není potřeba potírat glazurou. Můžete zdobit i bílou polevou . Tyto perníčky by, pokud je nesníte, měly vydržet dlouho vláčné, protože obsahují hodně medu, který na sebe váže vlhkost z vnějšího prostředí. Toto prostředí skýtají zejména rodinné domy. Bílá poleva : 1 bílek ušlehat, přidat 1 káv.lžičku solamylu, přecezenou šťávu z 1/2 citronu a postupně zašlehávat asi 20 dkg několikrát přesátého moučkov.cukru, aby byla poleva velmi hustá. Míchat minimálně 10 minut. Pak zdobit jednotlivé perníčky a po zaschnutí polevy uložit do krabice a uchovávat v chladnu .

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

šebi72 |17. listopadu 2014
vyzkouším Odpovědět
Georgina |13. prosince 2013
klasika nikdy nezklame, u nás nesmí chybět na žádné vánoce Odpovědět
Uzzi1 |29. prosince 2012
krásné perníčky Odpovědět
planeta |7. prosince 2012
až se tají dech Odpovědět
planeta |7. prosince 2012
nádhera Odpovědět
planeta |7. prosince 2012
nádhera Odpovědět
Ewik84 |6. prosince 2012
Krásně ozdobeno. určitě vyzkouším Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!