Trochu mléka s cukrem mírně ohřejeme a rozpustíme v něm droždí. V mouce uděláme důlek a vlijeme do něj drožďovou směs, posypeme trochou mouky, přikryjeme a necháme na teplém místě vzejít kvásek (asi 5 minut). Máslo nakrájíme a se zbytkem mléka, vejci, citronovou kůrou a špetkou soli přidáme k mouce, uhněteme hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme dalších 30 minut kynout. Třešně necháme okapat. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta obdélník (asi 54x20cm), rozdělíme ho na 3 díly, potřeme makovou náplní a rozdělíme třešně. Každý díl podélně zavineme a po celé délce ještě nařízneme. Pruhy těsta na jednom konci přitiskneme k sobě a upleteme cop, dáme ho na plech s pečícím papírem. Přikryjeme a necháme ještě 1/2 hodiny kynout. Pečeme při mírné teplotě přibližně 50 minut. Citronovou šťávu rozmícháme s moučkovým cukrem dohladka. Upečenou pletýnku vyndáme z trouby a necháme mírně zchladnout. Pak ji potřeme citronovou polevou a necháme zaschnout.