Mléko zahřejeme, mouku a sůl vsypeme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, přidáme 1-2 lžíce cukru a polovinu mléka. Smícháme s malým množstvím mouky, přikryjeme a necháme na teplém místě 15-20 minut vykynout. Rozehřejeme 225g tuku, zbytek mléka, cukr, mandle, vanilkový cukr a citronovou kůru přidáme do mísy s droždím a vypracujeme hladké těsto. Během hnětení přiléváme rozehřátý tuk. Hotové těsto přikryjeme a na teplém místě necháme ještě 30 minut kynout. Hrušky namočíme na 15 minut do studené vody, osušíme je, nakrájíme na kostičky a smícháme s makovou náplní. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta obdélník (asi 30x35cm) a potřeme ho náplní. Těsto zavineme, hranou ruky podélně trochu přitiskneme a vytvarujeme štólu. Tu pak položíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 50 minut při vyšší teplotě (během pečení můžeme štólu přikrýt). Zbytek tuku rozpustíme a teplou štólu jím potřeme. Posypeme silnější vrstvou moučkového cukru a necháme vychladnout. Nakonec štólu zabalíme do alobalu a necháme 2-3 dny odležet.