Staňte se našimi fanoušky na:

Makové buchty a kapsičky

Autor receptu: Estrella (503 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
1× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

BUCHTY 1/2kg špaldové mouky polohrubé, 70g másla. 70g cukru, 1/4l mléka, 1 žloutek, 20g droždí, 1 lžička soli, mouka na vál, maková náplň Varoma, 1 bílek na potření, sádlo na potření, cukr na posypání V polovině vlažného mléka rozmícháme droždí a lžíci cukru a na teplém místě necháme vzejít (asi 15 minut). Do mísy prosejeme mouku se solí a do středu uděláme důlek, nalijeme do něj vzešlý kvásek. Přidáme zbytek vlažného mléka, cukr a žloutek, promícháme a hněteme vařečkou asi 5 minut. Pak přilijeme rozpuštěné máslo a dál hněteme, dokud se nevytvoří hladké a vláčné těsto. Zakryjeme ho utěrkou, dáme na teplé místo a necháme vykynout (aspoň 30-40 minut). Vykynuté těsto přendáme na vál posypaný moukou a rozválíme ho na plát silný asi 1,5 cm. Nakrájíme ho na čtverce 9x9 cm a do středu každého čtverce dáme plnou lžičku makové náplně, připravené podle návodu. Okraje potřeme bílkem rozšlehaným se dvěma lžícemi vody, protilehlé rohy spojíme a prsty smáčkneme všechny zbylé otvory, aby náplň nebyla nikde vidět. Buchty zakulatíme, potřeme je po stranách rozpuštěným sádlem a naskládáme je těsně vedle sebe do vymazaného pekáčku. Necháme je ještě asi 10 minut nakynout, pak potřeme na povrch zbylým bílkem a pečeme asi 40 minut na 180°C dozlatova. Hotové buchty pocukrujeme. KAPSIČKY 1/2kg makové náplně Varoma, 1/2kg polohrubé špaldové mouky, 4 žloutky, 50g moučkového cukru, 50g másla, 1/4l vlažného mléka, 40g droždí, 3 lžíce rumu, špetka soli, mouka na vál, vejce na potření, olej na smažení, moučkový cukr na posypání Droždí, lžíci cukru a mouky rozmícháme v troše mléka a necháme na teplém místě vzejít. Do mísy prosejeme mouku, přilijeme vzešlý kvásek, přidáme žloutky, sůl, rozehřáté vlažné máslo, zbytek mléka, cukr a rum a zaděláme vláčné těsto, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout, až zdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 cm a kulatou formičkou nebo obrácenou skleničkou z něj vykrájíme kolečka. Do středu každého kolečka dáme trochu makové náplně (připravené podle návodu) a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem. Kolečka v půli přehneme přes náplň a okraje těsta k sobě pevně přitiskneme. Připravené kapsičky necháme znovu vykynout. Ve větším hrnci rozpálíme dostatečné množství oleje, dáme do něj vždy několik kapsiček a usmažíme je z obou stran dozlatova. Horké kapsičky necháme odkapat na papírovém ubrousku, nakonec pocukrujeme.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!