HŘBET 150g marmelády podle chuti, 150g mletého máku, 130g moučkového cukru, 3 žloutky, 3 bílky, 60g špaldové hrubé mouky, 1 sáček vanilkového cukru, 1/2 sáčku prdopeč, 4 lžíce studené vody, tuk a mouka na formu, 120g mléčné a 120g hořké čokoládové polevy. Žloutky vyšleháme s oběma cukry do pěny a přilijeme pomalu, za stálého šlehání, vodu. Mouku prosátou s prdopeč promícháme s mákem a vše zlehka vmícháme do žloutkové pěny. Nakonec do těsta vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy na srnčí hřbet. Cukrářský sáček naplníme marmeládou a do těsta ve formě vstříkneme vedle sebe po celé délce 2 proužky marmelády. Pečeme asi 40 minut na 180°C. Upečený hřbet vyklopíme a necháme vychladnout. Pak ho přelijeme rozehřátými čokoládovými polevami a necháme ztuhnout. KOLÁČ 1,5kg švestek, 400g špaldová mouka hladká, 250ml vlažného mléka, 100g rozpuštěného zchladlého másla, 80g pískového cukru, 2 žloutky, 40g droždí, 1 sáček vanilkové cukru, špetka soli, mouka na vál, tuk na vymazání formy; Náplň: 200g mletého máku, asi 150g pískového cukru, 2dl mléka, špetka mleté skořice Droždí, lžíci cukru a mouky rozmícháme v menší části vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se zbytkem pískového a vanilkovým cukrem a špetkou soli, přilijeme žloutky rozkvedlané ve zbytku mléka, vzešlý kvásek a máslo, zaděláme vláčné těsto. Poprášíme ho moukou, zakryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout na teplém místě. Mléko osladíme a přivedeme k varu, přisypeme mák a za stálého míchání povaříme asi 5 minut, až vznikne hustá kaše (příliš hustou zředíme), ochutíme skořicí a necháme trochu zchladnout. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, přendáme ho do vymazané formy (nebo plechu) a rukou namočenou ve vodě těsto rozprostřeme až k okrajům. Pak na těsto rozdělíme vypeckované půlky švestek a cukrářským sáčkem mezi ně nastříkáme proužky makové náplně. Pečeme asi 45 minut na 170°C, dozlatova. BÁBOVKA 350g špaldová polohrubá mouka, 100g rozpuštěného vychladlého másla,50g moučkového cukru, 1 žloutek, 20g droždí, 1 sáček vanilkového cukru, 80ml vlažného mléka, nastrouhaná kůra z 1/2 citronu, špetka soli, mouka na vál, tuka mouka na vysypání formy, cukr na posypání; Náplň: 160g mletého máku, asi 2 dl mléka, 120g moučkového cukru, 2 lžíce rumu, špetka strouhané citronové kůry, špetka mleté skořice, špetka soli, rozinky podle chuti asi 50g Droždí, lžíci moučkového cukru a mouky rozmícháme ve vlažném mléce a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme žloutek, vanilkový cukr, citronovou kůru a špetku soli, přilijeme vykynutý kvásek, rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké nelepivé těsto (na příliš tuhé přidáme trochu mléka). Poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Mléko smícháme v kastrůlku s cukrem a přivedeme k varu. Přisypeme mletý mák a za stálého míchání povaříme, odstavíme z plotny a dochutíme rumem, citronovou kůrou, solí a skořicí, přidáme rozinky. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenká plát a rozetřeme na něj makovou nádivku. Plát stočíme do rolády a přendáme do vymazané a vysypané bábovkové formy - roládu obtočíme kolem středu. Těsto necháme znova vykynout, až bude mít dvojnásobný objem, pak pečeme asi 40 minut na 160°C. Hotovou bábovku necháme chvíli ve formě, pak vyklopíme pocukrujeme a necháme vychladnout. MAKOVÉ PUSINKY 3 bílky, 150g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 100g máku, 2 hřebíčky, tuk na plech Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme oba cukry a nad parou dohusta ušleháme. K napůl vychladlému těstu přidáme mletý mák, mletý hřebíček a zamícháme. Z těsta oddělujeme lžičkou malé kopič na pomaštěný plech a pomalu upečeme (vysušíme) v mírně vyhřáté troubě asi 120°C.