Uvařené zchladlé brambory nastrouháme najemno, přidáme mouku, krupici, vejce, sůl, mák a rychle vypracujeme hladké těsto. Z něj vytvarujeme šišky a vaříme je v osolené vodě cca 15 minut - dokud nevyplavou na povrch. Třešně necháme okapat a šťávu uchováme. V 5-ti lžících šťávy rozmícháme solamyl, asi 250ml šťávy svaříme s vínem (víno můžeme nahradit moštem). Přidáme rybízové želé, cukr, třešně a nakonec za stálého míchání přiléváme směs se solamylem - omáčku necháme krátce povařit. Hotové bramborové šišky rozdělíme na jednotlivé talíře, bohatě je přelijeme třešňovou omáčkou a podáváme. RYBÍZOVÉ ŽELÉ (pokud si chcete sami udělat) 500 g červeného nebo černého rybízu,1/4 l ovocného moštu nebo vína,1/4 l vody,4 lžíce cukru,15 g želatiny, citronová št'áva Želatinu rozmícháme ve 4 lžících studené vody a necháme nabobtnat. Zbývající vodu a cukr uvedeme k varu, přidáme mošt nebo víno a ohřejeme na 70 °C. Vmícháme želatinu, podle chuti přisladíme a vychladíme. Rybíz rozdělíme do 4 skleněných pohárů, přelijeme jej želé a necháme v chladnu ztuhnout. Podáváme vychlazené, podle obliby ozdobené šlehačkou.