ANANASOVÉ - asi 18 kousků 1 bílek, 25g cukru, 80g strouhaného kokosu, 2 plátky bílé želatiny, 100g bílé čokolády, 1/2 lžíce rumu, 100g mascarpone, lžíce kokosového sirupu, 100g kandovaného ananasu, 18 ananas. chipsů Bílek ušleháme za stálého přisypávání cukru dotuha. Vmícháme strouhaný kokos a směs rozdělíme do 18 formiček prům. 4 cm. narovnáme na plech a pečeme asi 20 minut na 160°C. Necháme vychladnout ve formičkách. Želatinu namočíme do studené vody, čokoládu nasekáme a rozpustíme ve vodní lázni. Necháme trochu vychladnout a postupně do ní zapracujeme mascarpone. Želatinu rozpustíme a tenkým pramínkem vmícháme do mascarponového krému, nakonec přidáme kokosový sirup a rum. Asi na 30 minut dáme do chladu. Kandovaný ananas nakrájíme na drobné kostičky a rozdělíme na makronky v košíčkách. Hned jak krém začne želírovat, naplníme cukrářský sáček s malým hvězdicovým otvorem a mascarponový krém nastříkáme na ananasové kostičky. Povrch ozdobíme ananasovým chipsem. Makronky dáme do chladu (ne do ledničky) a podáváme jež ten samý den. SKOŘICOVÉ 4 bílky, špetka soli, lžíce citronové šťávy, 125g moučkového cukru, 300g mletých lískových ořechů, lžička vanilkové dřeně, 2 lžičky skořice, kakao na posypání Bílky s citronovou šťávou a solí za stálého přisypávání moučkového cukru ušleháme dotuha. Šleháme, dokud se při vyndání šlehací metly netvoří sněhové špičky. Mleté ořechy smícháme s vanilkovou dření a skořicí, směs zapracujeme do sněhu. Dva plechy vyložíme pečícím papírem a dvěma lžičkami vypichujeme z makronkové hmoty kopečky a sázíme je na plech. Pečeme 25 minut na 150°C. Makronky vyndáme a mřížku a necháme vychladnout. Skladujeme v uzavíratelné dóze. Krátce před podáváním je posypeme kakaem. Obměna: Tato makronky můžeme ještě namáčet v čokoládě. 200g nasekané mléčné čokolády rozpustíme v horké vodní lázni, vmícháme 1/2 lžičky skořice. Spodní stranu makronek krátce namočíme do čokolády, položíme na pečící papír a čokoládu necháme ztuhnout.