KÁVOVÉ 135g čokolády na vaření, 4 bílky, 280g moučkového cukru, 250g mletých mandlí, 20g maizeny, 4 lžíce silné kávy, 60g změklého másla 75g čokolády nastrouháme, z bílků ušleháme pevný sníh za stálého přisypávání 200g cukru. Do sněhu vmícháme mandle, maizenu, 2 lžíce kávy a strouhanou čokoládu. Troubu vyhřejeme na 150°C. Dva plechy vyložíme pečícím papírem. Cukrářský sáček, s velkým otvorem, naplníme mandlovou hmotou. Na každý plech nastříkneme asi 30 kopečků. Pečeme asi 25 minut na 150°C. Vyndáme a přesuneme na mřížku, necháme vychladnout. V horké vodní lázni rozpustíme zbytek čokolády a necháme ji trochu vychladnout. Máslo vyšleháme do pěny a vmícháme 80g moučkového cukru, 2 lžíce kávy a rozpuštěnou čokoládu. Makronky potřeme kávovým krémem a slepíme k sobě. Zbylý krém dáme do mikrotenového sáčku, ustřihneme malý růžek a podle vlastní fantazie ozdobíme. Dáme do chladu, makronky jsou určeny k rychlejší spotřebě. ČOKOLÁDOVÉ 4 bílky, 200g krupicového cukru, 250g strouhaných mandlí, 100g strouhané hořké čokolády. Bílky vyšleháme s cukrem na pevný sníh, zlehka přimícháme mandle a čokoládu. Na plech s pečícím papírem tvoříme lžičkou malé kopečky, sušíme je 15-25 minut na 160-180°C. Hotové hned sundáme z plechu.