Staňte se našimi fanoušky na:

Maminčina rýže nasladko

Autor receptu: Jedlík-senior (212 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
6× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • cukr krupice
  • cukr moučka
  • vanilkový cukr
  • sůl
  • vejce
  • skořice
  • máslo
  • mléko
  • meruňky
  • lesní ovoce (mražené)
  • strouhanka
  • kokos (mletý)
  • piniové oříšky
  • pistáciové oříšky
  • pudinkový prášek (vanilkový)
  • rozinky
  • rýže
  • citronová kůra
  • citronová šťáva
  • rum

Pracovní postup:

  1. PUDINK: 1l mléka, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce másla, lžíce nastrouhané citronové kůry, svitek skořice, 1/4kg kulatozrnné rýže, 100g rozinek, 50ml rumu, 100g másla, 75g cukru, 4 žloutky, 4 bílky, 50g pistáciových a 50g piniových oříšků, máslo a strouhanka na formičky - Mléko nalijeme do mlékovaru, osolíme a osladíme. Přidáme máslo, nastrouhanou citronovou kůru a svitek skořice, přivedeme k varu. Rýži propláchneme, vsypeme do vroucího mléka a vaříme na mírném ohni. Když je měkká vyndáme skořici, rýži odstavíme a necháme zchladnout. Rozinky namočíme do rumu, asi 2/3 másla utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Krém, pistácie, pinie a rozinky vmícháme do rýže, nakonec přidáme sníh z bílků. Vymazané a vysypané formičky naplníme rýžovou hmotou a poklademe vločkami másla. Pečeme asi 25 minut na 170°C a až nákyp vychladne vyklopíme ho z formiček.
  2. NÁKYP: 300g kulatozrnné rýže, špetka soli, 1/2l mléka, 30g másla, 1 vanilkový cukr, asi 60g krupicového cukru, 4žloutky, 4 bílky, máslo na pekáček, 300g kompotovaných meruněk, moučkový cukr - Rýži nasypeme do 1/2l mírně osolené vroucí vody a na velmi mírném ohni necháme dusit doměkka. Pak přilijeme mléko a uvaříme hustou kaši. Odstavíme ji a necháme v ní za stálého míchání rozpustit máslo. Osladíme ji, a když trochu zchladne, vmícháme do ní žloutky a pevný sníh z bílků. Polovinu rýžové kaše rozetřeme na dno máslem vymazaného pekáčku a poklademe meruňkami, pak zakryjeme zbylou rýží. Nákyp zapékáme cca 30 minut na 180°C a nakonec pocukrujeme.
  3. KULIČKY: 1/2l mléka, sůl, 20g másla, 1/4kg kulatozrnné rýže, 100g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 30g mletého kokosu, lžíce citronové šťávy + BEŠAMEL - 200g lesního ovoce mraženého, 60g krupicového cukru, 1/2 sáčku vanilkového pudinku - Mléko se špetkou soli a máslem přivedeme k varu. Vmícháme propláchnutou rýži a zvolna vaříme cca 20 minut doměkka. Odstavíme ji, vmícháme moučkový i vanilkový cukr a necháme ji zchladnout. Pak do ní zapracujeme kokos a citronovou šťávu, z hmoty uděláme namočenými prsty stejně velké kuličky. Ovoce nasypeme do kastrůlku, přidáme cukr a asi 100ml vody, přivedeme k varu. V dalších 10ml vody rozmícháme pudink a všechno vlijeme do ovocné směsi. Povaříme asi 2 minuty a odstavíme. Rýžové kuličky rozdělíme na talířky a podlijeme ovocnou omáčkou.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!