MANDARINKOVÉ KUŘE 1 kuře, sůl, paprika, pepř, olej, 4 mandarinky, rozinky, pomerančový džus, kostka bujonu (rozpuštěná ve 2dl vody), maizena, máslo, mandle, zázvor, med, šlehačka Na másle opečeme mandle, kuře naporcujeme na menší kusy (nebo rozkrájíme na kostky), osolíme a okořeníme. Kousky kuřete opečeme na oleji dozlatova, maso podlijeme pomerančovým džusem a horkým vývarem z bujonové kostky. Kousky masa necháme s omáčkou dusit asi 30 minut, ke konci přidáme rozinky. Pak maso vyndáme a necháme v teple. Několik lžiček maizeny vmícháme do omáčky a krátce povaříme, omáčku dosladíme podle potřeby medem, okořeníme zázvorem a sójovou omáčkou. Přidáme dílky oloupaných mandarinek, a v omáčce je podusíme, na konec vmícháme kelímek šlehačky. Na talíři posypeme mandlemi. MANDARINKOVÝ NÁKYP 120g rýže, 50g másla, 1/4l mléka, trochu strouhanky, třtinový cukr, med, citronová kůry, 2 vejce, mandarinky (kompot nebo čerstvé) Rýži spaříme vodou a zalijeme horkým mlékem, ve kterém ji doměkka uvaříme. Pokud děláme nákyp z čerstvých mandarinek, odstraníme bílá vlákna a podle kyselosti je předem prosladíme. Formu na nákyp vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Do vychladlé rýže s mlékem vmícháme do pěny ušlehaná vejce. Přidáme citronovou kůru a dosladíme podle chuti medem nebo tmavým cukrem. Vrstvu rýžové hmoty rozložíme do vymazané a vysypané formy, na ní dáme mandarinky a vrstvy pravidelně střídáme. Před pečením můžeme vrchní vrstvu potřít sněhem z bílků našlehanými s cukrem. Nákyp na talíři přelijeme šťávou z kompotu. Stejně nákyp připravujeme i z jiných citrusů. BUBLANINA citronová šťáva a kůra z 1 citronu, 250g hery, 250g cukru, vanilkový cukr, 4 vejce, 400g polohrubé mouky, 1 lžičky prdopeč, 2 malé mandarinkové kompoty, moučkový cukr Do mísy dáme změklou a nakrájenou heru, přidáme oba cukry a strouhanou kůru. Vyšleháme krém a pak do něj po jednom vyšleháme celá vejce. Smícháme mouku s prdopeč a vymícháme hladké těsto. Slijeme mandarinky a necháme je okapat. menší část mandarinek nakrájíme a přidáme do těsta (těsto tím zvláční). Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče a rozetřeme do krajů. Povrch uhladíme, rozložíme zbývající mandarinky a pečeme asi 45-50 minut na 170-180°C. Pokud povrch příliš rychle tmavne, překryjeme ho alobalem a dopečeme. Hotovu bublaninu necháme prochladnout. Smícháme mandarinkovou a citronovou šťávu. Povrch bublaniny lehce propícháme vidličkou a šťávou pokapeme, počkáme až se všechna vsákne. Bublaninu necháme úplně vychladnout a teprve pak ji pocukrujeme moučkovým cukrem.