MARINÁDY NA SÓJOVÉ MASO Při výběru se řídíme tím, na jaké jídlo chceme sojové maso použít. Uvedené množství marinád stačí na 100 g sojového masa. Všechny suroviny smícháme, můžeme také rozmixovat v mixéru. Hotovou marinádou potřeme maso a necháme v lednici minimálně hodinu, ale klidně i déle – až 24 hodin. A/ S MEDEM 60 ml medu, 1 cibule nakrájená velice nadrobno, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce kvalitní sojové omáčky, 2 rozmačkané stroužky česneku Tato marináda je skvělá i na ryby. B/ S HOŘČICÍ Kečup, hořčici, prolisovaný česnek, olej, sůl a koření smícháme dohromady. Kdo má rád ostřejší chuť, může přidat na kolečka nakrájenou chilli papričku. C/ S KEČUPEM 6 lžic oleje, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce sojové omáčky, 1 nastrouhaná cibule, 5 stroužků česneku (prolisovaných) mletý pepř Do této marinády můžeme přidat i další druhy koření - mletý zázvor, chilli koření nebo kari koření, sladkou či pálivou papriku, mletý koriandr, tymián, pár kapek tabasca nebo pokrájené zelené natě. Na troše rozpáleného oleje zprudka smažíme až se nám vytvoří kůrčička. D/ SE SOLAMYLEM 3 vejce, 1 větší lžičku soli, 1 větší lžičku pepře, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíci hořčice, 1 lžíci solamylu, 4 stroužky česneku E/ ZÁKLADNÍ 600 ml vody, 3-4 stroužky česneku, 1 bujonová kostka, 1 cibule, 1 lžíce oleje, ½ lžičky soli, pepř mletý Vodu přivedeme k varu, přidáme ostatní suroviny, krátce povaříme a vložíme sójové maso Sójové maso vaříme v nálevu 15 minut, pak nálev odstavíme a necháme maso 30 minut luhovat (bobtnat). Nakonec sójové maso scedíme a dále zpracováváme dle příslušných receptur. Nálev z vyvařeného sójového masa dále nepoužíváme. F/ S MOUKOU 2 vejce, 2 lžičky soli, 2 lžičky sladké papriky,1 lžičku pálivé papriky,2-3 stroužky česneku,4-5 pol. lžic oleje, 2 pol. lžíce hladké mouky Po lžíci kečupu, hořčici, solamylu, a trochu worchestru nebo maggi.