Tradiční martinské rohlíčky mohou být kynuté, z těsta se zakysankou, anebo s droždím bez kynutí - těsto se dobře zpracovává a bez čekání. Změklý tuk, vejce, mouku, trochu soli dáme do robotu, nadrobíme droždí a vypracujeme těsto, do kterého podle potřeby přidáme pár lžic mléka, aby se lépe spojilo. Celé množství těsta rozdělíme na šest koulí (pomáhám si váhou) a dáme na chvíli do lednice. Zatím si připravíme náplň. Mleté maso promícháme s vymačkaným zelím a jedním vejcem, dochutíme solí, pepřem, mletou paprikou nebo majoránkou. Můžeme také použít jinou svoji oblíbenou náplň slanou nebo sladkou, výborná jsou povidla. Nejčastěji se používá mák. Rozválíme jednu kouli těsta na kulatou placku 2 mm silnou, rozkrojíme na 8 dílů a do širší části dáme lžičku náplně. Stočíme ke špičce a zahneme ji na plechu s papírem na pečení dospod, ohneme špičky do oblouku a trochu je zmáčkneme, uzavřeme. Z tohoto množství uděláme dva plechy rohlíčků asi 6-7 cm dlouhých. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem (stačí bílek). Pečeme na 180 stupňů 15 - 20 minut.