Vypracujeme si těsto, které po 24hod odležení cca na 2 milimetry vyválíme a vykrajujeme různé tvary např. srdíčka, podkovičky neb stromečky...
Upečeme, slepujeme a poř. zdobíme dle fantazie.
HLAVNĚ NEPÉCI MOC DLOUHO A HLÍDAT, ABY NEBYLY PŘIPÁLENÉ (poznáme dle vůně a okrajů polotovarů)
Po zchladnutí slepujeme marmeládou na linecké cukroví nebo máslovým krémem a ve finále pocukrujeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.
TIPY na zdobení:
Svatební a vánocní podkovičky:
Vykrájené a upečené podkovičky slepujeme vanilkovým krémem po zchladnutí a obalujeme bílou nebo slonovinou potahovou hmotou či marcipánem, vespod odkrojíme. Ihned zdobíme marcipánovou růžičkou, okolo vytvoříme 3 lístečky ze zelených kuliček a nad růžičku ze 3 zlatých kuliček ozdobný oblouček. Přední část podkovy ozdobíme na každé straně 3 perleťovými kuličkami a na závěr máčíme konečky v bílé čokoládě. U vánočních podkoviček v tmavé čokoládě a místo růžičky můžeme použít hvězdičku…
Máslový houslový klíč:
Vykrájené a upečené houslové klíče slepujeme višňovou marmeládou a obalujeme bílou nebo slonovinou potahovou hmotou či marcipánem, vespod odkrojíme. Ihned zdobíme od 1 velké zlaté kuličky pokračujeme malými perleťovými do podoby klíče směrem nahoru a směrem dolů pokračujeme již zlatými kuličkami .
Vánoční másloví sněhuláčci:
Vykrájené a upečené podkovičky slepujeme vanilkovým krémem a po zchládnutí potáhneme čokoládou. Přilepíme ihned nos (v podobě mrkvičky) z oranžového marcipánu. Po zatuhnutí máčíme kloboučky v tmavé čokoládové polevě a po dalším zatuhnutí pomocí této tmavé polevy dozdobíme.
Svatební prstýnky v máslovém obláčku:
Vykrájené a upečené obláčky slepujeme vanilkovým krémem a obalujeme bílou nebo slonovinou potahovou hmotou či marcipánem. Obtiskneme si nejprve malou kulatou formičkou dvě protínající se kružnice, podle kterých vsadíme kuličky, počínaje nejprve 2 velkými.
Kytičky z máslového:
Upečeme si 3 listé kvítečko plné a 3 listé s výkrojem, jenž položíme nahoru mimo výkroj.
Poté vrch máčíme v tmavé čokoládové polevě a střed ihned zdobíme perleťovou kuličkou. Až nakonec slepujeme krémem se spodkem.
Máslové knihy:
Vykrájené a upecené obdédlnícky slepujeme vanilkovým krémem nebo marmeládou a po zchládnutí obalíme bílou marcipánovou hmotou. Vytvoříme ozdobné okraje a levý bok namočíme v tmavé čokoladové polevě. Po ztuhnutí zdobíme např. mini květinkami z marcipánu...
Svatební máslová srdíčka:
Vykrájená a upečená srdíčka slepujeme lineckou marmeládou po zchladnutí a obalujeme červenou potahovou hmotou či marcipánem, vespod odkrojíme. Ihned zdobíme cukrovými kuličkami a barevnými cukrovými srdíčky. Nejprve vytvoříme ze 4 srdíček a jedné zlaté kuličky kytičku a poté olemujeme okraje srdíček bílými nebo žlutými kuličkami…
Necháme zaschnout.