Necháme změknout máslo, pak ho smícháme s citronovou šťávou a trochou pepře na hladký krém. Můžeme přidat kopr, pažitku nebo jiné bylinky. Krémem potřeme toastový chléb nakrájený na čtverečky a přidáme kousky lososa, tuňáka a uzeniny. Místo toastového chleba můžeme nakrájet focacciu, placku piadinu, listové košíčky nebo opečený tmavý chléb. Stejným máslovým krémem můžeme namazat slané briošky a dochutit je kouskem pancetty nebo naplnit košíčky "vol au vent", které můžeme navrch dozdobit trochou majonézy. Další variantu připravíme použitím omáček či salsy nebo jakékoli pesto v kombinaci s kousky zralého sýra, mortadelly, oliv i specku. Jinou alternativou (i pro děti), jsou kolečka z toastového chleba. Chléb válečkem rozválíme na tenčí plátky, potřeme je máslovým krémem, pestem, sýrovým krémem nebo tuňákovou či šunkovou pěnou. Rozdělíme na ně speck a nakládané houby a zarolujeme, zakryjeme fólií a necháme asi hodinu v lednici. Nakonec nakrájíme na kolečka.