Tlakový hrnec rozehřejte a na dno nalijte lžíci oleje. Do horkého oleje přidejte 2 lžíce cukru a za stálého míchání uvařte tmavě hnědý karamel. Až se z karamelu začne kouřit, hrnec odstavte z ohně a dejte do něj kližku podélně rozdělenou na jednotlivé svaly. Delší svaly ještě překrojte napříč. Maso zalijte teplou vodou tak, aby bylo ponořeno. Vodu osolte, přidejte zbytek cukru a všechno koření. Pokud nemáte koření mleté, ale vcelku, použijte sítko. Vodu přiveďte do varu, pak oheň zmírněte a zvolna vařte asi 3 hodiny. Po uvaření nechte maso v nálevu vystydnout a dejte do chladničky. Krájejte je na tenké plátky až následující den, kdy je dostatečně ztuhlé. Je výhodné najednou zpracovat větší množství masa a vařené uchovat v mrazničce. Plátky masa 5ti vůní obložte zeleninou a doplňte strouhaným křenem. Pokud uděláte nálev méně kořeněný, můžete k masu podávat pikantní omáčku z 1/2 dílu octa, 1 dílu vody, 1 dílu sójové omáčky a lisovaného česneku. Stejně jako kližka se připravuje vepřový jazyk, hovězí srdce (vaří se asi 75 minut), játra (vaří se asi 20 minut) - jednotlivé druhy samostatně nebo v libovolných kombinacích. Místo větších kusů kližky se mohou vařit i malé špalíčky, jsou sice méně vzhledné, ale stejně voňavé jako plátky. Přikusují se k vínu jako jednohubky.