Droždí rozmícháme s polovinou vlažného mléka, lžící cukru a lžičkou hl. mouky a necháme vzejít kvásek. Zbylou mouku a cukr prosijeme do mísy, přidáme žloutky, vanilk. cukr, citr. kůru, trochu soli, zbylé vlažné mléko, kvásek a rozpuštěné máslo. Vypracujeme vláčné těsto a necháme ho na teplém místě asi 30 min. kynout. Zlehka ho propracujeme a necháme znovu 30 min. kynout. Pak těsto rozkrájíme na asi tak 24 kousků. Vyválíme z nich kuličky, rozložíme na vymaštěné nebo pečícím papírem vyložené plechy a necháme ještě chviličku kynout. Na náplň svaříme 200 ml mléka s 20 g másla, 60 g cukru a 200g máku do zhoustnutí. Poté necháme zchladnout. Z rozpuštěného másla, cukru a mouky si připravíme drobenku. Vykynuté kuličky zploštíme a dnem skleničky, obaleným v utěrce, do středů vytlačíme důlky, do kterých rozdělíme náplň. Koláčky ozdobíme drobenkou nebo půlkami mandlí a jejich okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 180°C asi tak 20 minut.