Špalík masa nakrojíme ostrým nožem na plát přibližně stejně vysoký, spíš tenčí, aby se dobře roloval. Krůtí prsa se klepat nemusejí, ale hovězí je třeba naklepat z obou stran. Plát potřeme česnekem utřeným se solí( česnek se může vynechat, pokud jej někdo nesnáší), opepříme a na celou plochu položíme plátky slaniny. Tence potřeme hořčicí. Budeme stáčet od sebe, další náplň přijde blíž k nám. Kyselé okurky rozkrojíme na polovinu a položíme po celé délce, k nim přidáme úzké proužky červené papriky, zbytek necháme na ozdobu. Roládu stočíme a spíchneme jehlami na ptáčky nebo omotáme potravinovým motouzem. Připravíme si pekáček, kde na trošce oleje orestujeme nasekanou cibuli a vedle v pánvi zatím osmahneme roládu ze všech stran. Přendáme na nazlátlou cibuli a přikryté dusíme na sporáku. Do pánve přidáme trochu horké vody a přelijeme maso. Pak ještě opepříme, rozdrobíme masox, za občasného obracení a podlévání necháme dusit do měkka. Rýži ( Lagris Parboilet) uvaříme podle návodu společně s libečkem a zeleninovým bujónem, přidáme lžičku olivového oleje. Před koncem přidáme nakrájené žampióny, část si necháme do omáčky. Po uvaření rýže vyndáme libeček a vmícháme nasekané bylinky a lžíci másla. Přikryté ještě pár minut promísit chutě. Měkkou roládu vyndáme na prkénko, odstraníme jehly nebo motouz. Doděláme omáčku- zaprášíme hladkou moukou, pak přilijeme vodu a přidáme zbytek pokrájených žampiónů, světlou sójovku, lžičku hořčice, dvě lžíce nálevu z kyselých okurek, eventuálně ještě kousek masoxu. Po vypnutí lžíci másla pro zjemnění. Na talíři ozdobíme nudličkami červené papriky, ruccolou a petrželkou Obměna: Do rolády můžete dát navíc třeba Vídeňské párky a osminky vajíček atd., ale pak je to moc chutí. Do omáčky místo žampiónu může přijít na tenká kolečka kyselá okurka, ale na zkus!