Na marinádu smícháme ocet s olejem,ochutíme cukrem,vegetou,mletým pepřem a vidličkou rozšleháme.Matejsy očistíme,nakrájíme na větší kousky,dáme je do mísy,přelijeme marinádou a necháme rozležet.mezitím omyjeme zelené fazolky a tvrdé konce odřízneme.vaříme je v osolené vodě doměkka.pak fazolky scedíme,propláchneme studenou vodou,necháme okapat a dlouhé luskypoř.rozpůlíme.Jablka opláchneme,rozkrojíme na čtvrtiny,vyřízneme jádřince a dožinu a nakrájíme na dílky.Cibule šalotky oloupeme a nakrájíme na kolečka.Fazolky,jablka i šalotku přidáme do mísy k matejsům a lehce promícháme.Podle chuti osolíme nebo jěště jinak dochutíme.Pikatní matejsový salát ozdobíme čerstvou řeřichou a podáváme s bílým pečivem.