Fazolky překrojíme a v osolené vroucí vodě povaříme 12-15 minut. Šalotku a pancetu nakrájíme na kostičky a slaninu v 1 lžíci oleje opečeme dokřupava, přidáme šalotku a krátce podusíme. Zředíme octem, 6 lžícemi vody, osolíme a opepříme, nakonec přidáme 2-3 lžíce oleje. Fazolky scedíme a necháme okapat, promícháme s připravenou směsí a dáme na 45 minut do chladu. Oloupané brambory nakrájíme, lístky majoránky nasekáme. Do pánve s rozpáleným máslem dáme kostky brambor a za stálého obracení opékáme asi 10 minut dozlatova. Pak přidáme majoránku, osolíme a opepříme. Salát nakrájíme na proužky, matjesy opláchneme, osušíme a nakrájíme. Obojí smícháme s fazolkami a posypeme bramborovými krutony. Můžeme ještě ozdobit salátovými listy, rajčaty nebo snítkou majoránky.